Cara Nak Buat Ikan Cencaru Sumbat

Kemudian sumbat inti kelapa dan boleh la dibakar atau digoreng. Sebelum mula bersihkan ikan dulu dan hiris bahagian di atasnya.


Pin On My Future Home

Cara-cara untuk masak sambal.

. Cuci ikan belahkan belakangnya dan lumurkan sedikit garam. Tak tahu lah kenapa. 2 Perasakan dengan garam gula secukupnya.

12 biji bawang besar dihiris. Dah siap goreng sumbat sambal yang dah siap dimasak tadi dalam ikan cencaru goreng tadi. Panaskan minyak dan goreng sehingga masak.

Campur bahan kisar dengan kelapa parut dan gaul rata. Campur bahan semua dan masak tanpa minyak atas api sehingga cili pekat dan kering air. Cara buat ikan cencaru sumbat sambal lada.

Dah siap goreng sumbat sambal yang dah siap dimasak tadi dalam ikan cencaru goreng tadi. Cara masak ikan sumbat sambal. Setelah sambal sejuk sumbatkan sambal dalam belakang ikan yang telah kita belah tadi.

Panaskan sedikit minyak dalam kuali dan goreng ikan sehingga masak. Sapu dan sumbat pada ikan. Kemudian angkat dan sejukkan.

Panaskan sedikit minyak kemudian tumis bahan kisar tadi seketika supaya sambal sedikit masak. Blend siap-siap bawang merah bawang putih cili api lada mesin semua tu. Bakar dalam pembakar ajaib selama 20 minit ataupun sehingga masak dan garing.

Masak hingga sambal pekat dan kering. Sumbatkan sambal yang dimasak ke dalam perut ikan secukupnya. Masak hingga sambal masak dan sedikit garing.

Ikan cencaru sumbat sambal belacan adalah antara resipi yang paling famous untuk masak menggunakan ikan cencaru. Kemudian goreng ikan cencaru yang sudah dibelah belakang. Campur bahan semua dan masak tanpa minyak atas api sehingga cili pekat dan kering air.

Gunakan minyak sedikit saja supaya sambal tak terkeluar semasa ikan digoreng. Mereka yang baru masak pun mesti boleh buat. Lumurkan garam dan kunyit ke atas ikan.

Belahkan belakang ikan tapi jangan sampai putus. Kemudian masukkan pes sambal dimasak tadi ke dalam ikan yang dibelah. Lumurkan ikan dengan serbuk kunyit dan garam sedikit.

Selepas itu tambah pes tomyam dan sedikit garam. Bila sambal sudah sempurna padamkan api dan sumbat ke dalam ikan dengan secukupnya. Tumbukkan serai dan bawang hingga lumat dan masukkan cili serta daun limau purut.

Baik mari kita mulakan. Bagi yang nak buat masak asam pedaskarimasak sambal dan sebagai nya boleh la dibuang kulit kasar tu ikut kehendak masing-masing. Bahan-bahannya ialah a Ikan Cencaru b Bawang besar c Bawang putih d Halia e Serai f Serbuk kunyit g Gula melaka h Cili kering i Daun kunyit j.

Ada orang panggil ikan cencaru sebagai ikan jaket terutama bagi yang pernah duduk di hostel sama ada sekolah atau universiti. Sumbat di kedua-dua bahagian belahan. Tumbukkan cili merah cili api dan belacan dan sedikit garam jika suka Setelah lumat masukkan bawang besar yang telah dihiris dan ditumbuk sedikit.

Siap boleh terus boleh makan. Bagi yang nak buat cencaru bakargoreng belah belakang sumbat sambal selalu nya tak perlu pun buang kulit kasar tu. Mula-mula sekali bersihkan ikan cencaru.

Kemudian tumiskan bahan kisar sehingga sambalcili kisar wangi dan garing dengan sedikit minyak. Pastikan ikan cencaru yang sederhana besar bergantung kepada muatan basket air fryer sebab ada yang muatan basket yang agak besar boleh lah letak banyak. Basuh ikan dan ketepikan seketika.

Ikan cencaru dipotong ekor biar tak ada ekor ikan nanti susah nak masuk dalam basket. Tumbuk bawang merah bawang besar bawang putih dan halia hingga lumat. Biarkan ia selama 30 minit untuk bagi ikan rasa yang sedap.

Minyak dah panas tumis bahan-bahan yang. Jadi kali ini kita tengok pula resepi IKAN CENCARU SUMBAT. Masukkan sikit air masak kisar tu.

1 biji limau kasturi. Kisarkan bawang merah. Perasakan dengan garam dan gula.

Siap boleh terus boleh makan. Mula-mula sekali belah bahagian belakang ikan. Kalau kita suka masam boleh lebihkan sedikit air perahan limau kasturi tu.

Ikan di lumur garam dan kunyit. 1 Tumbuk semua Bahan B. Rasa garam dan gula secukup rasa.

Kemudian tumbuk serai dan bawang sehingga lumat. Jika termasuk lebih air atau inti sedikit berair boleh masukkan dalam kuali tanpa minyak dan masak sebentar sambil dikacau sehingga kering sedikit airnya. Mula-mula siang ikan dan bersihkan.

Cukup sekadar buang insang perut dan sirip-sirip ikan sahaja skip step 1-3. CARA PENYEDIAAN IKAN CENCARU SUMBAT TOMYAM. Kemudian masukkan cili padi yang dihiris bulat-bulat serta daun limau purut.

CARA PENYEDIAAN IKAN CENCARU SUMBAT. Kemudian sapukan sikit garam dan kunyit. Balutkan ikan dengan daun pisang dan selitkan lidi pada balutan tu supaya mudah dibakar.

Oh ya tapi kali ini kita buat versi simple. Mungkin kerana kulitnya yang keras dan tebal disamakan dengan jaket kot. Bersihkan cencaru dengan cara belah belakang tanpa belah di hadapan atau bahagian perut.

Kisar sampai hancur cili merah cili hijau 1 biji bawang besar tomato bawang putih air perahan limau belacan dan juga sedikit air. Masukkan sedikit sahaja air supaya blender boleh mengisar. Cara-cara Membuat Ikan Cencaru Sumbat Bakar.

Kemudian goreng ikan cencaru yang sudah dibelah belakang. Dah lumat keluarkan dan masukkan ke dalam mangkuk. Kalau nak kisar dengan blender pun boleh juga.

Lebih sedap jika ditumbuk. CARA MASAK IKAN CENCARU SUMBAT BAKAR GUNA AIR FRYER 1. Kita tak bakar tapi kita goreng.

Makesure dia blend halus. Bahan tumbuk Dah siap tumbuk 3 Siang ikan cencaru belah bahagian belakang. Selesai blend letak tepi dulu siap-siap.

Dah belah bahagian atas badannya. Mama Siti kongsikan resepi ikan cencaru sumbat sambal yang sering menjadi kegemaran ramai. Satukan semua bahan di dalam pengisar kecuali asam jawa.

Panaskan minyak dan tumis bahan kisar sehingga pekat dan pecah minyak.


Mori S Kitchen Ikan Cencaru Bakar Sumbat Sambal Dan Kawan2nya Resep Makanan Foto Makanan Resep Masakan


Resepi Ikan Cencaru Sumbat Sambal Resep Makanan Kari Asam Jawa


Malam Ni Nak Masak Ikan Cencaru Sumbat Berlada Dalam Perkataan Lain Ikan Cencaru Inti Sambal Gituuuu Cara Memasaknya Amat La Mud Food Recipes Pork


Ikan Cencaru Sumbat Bakar Berlada Food Vegetables Beef

No comments for "Cara Nak Buat Ikan Cencaru Sumbat"